Każdy kraj posiada swój rewelacyjny zbiór przeróżnych przepisów kulinarnych, który specyficzny jest tylko dla danego regionu. Pod tym względem nasz kraj nie pozostaje od innych gorszy oraz poszczycić się może bezsprzecznie atrakcyjną tradycją kulinarną, która, co najważniejsze, w ostatnich latach zdobywa coraz pokaźniejsze uznanie także za granicą, o czym świadczyć mogą chociażby sukcesy wielu krajowych restauracji w zachodniej Europie oraz Stanach Zjednoczonych.
Oddziaływanie na rozwój kuchni polskiej miały uzależnienia geograficzne oraz historyczne. Podlegała wpływom przeróżnych kultur, które na powierzchni dziejów zamieszkiwały terytorium polskie. Kuchnia polska odnotowuje silne wpływy tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie – w każdym wypadku wypróbuj pokaz thermomix. Sztampowymi potrawami w kuchni polskiej to; pierogi z rozmaitymi farszami, kluski, kasze, bigos, ogórki kiszone, potrawy z kapusty kiszonej, kotlet mielony, kotlet schabowy, galaretka mięsna, golonka, placki ziemniaczane, biały ser, zupy (żur, barszcz czerwony, pomidorowy, rosół, ogórkowa, chłodniki, grzybowa) oraz ciasta; serniki, makowce, mazurki, baby, faworki, pierniki, pączki.
Rodacy słyną z wypieków chleba oraz umiłowania do mięs, zwłaszcza wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Z ryb najentuzjastyczniej jadamy; śledzie, dorsze oraz makrele dużym sentymentem darzymy skarby lasu: grzyby, poziomki, maliny, jeżyny i jagody. Ulubionymi warzywami są; pomidory, marchew, seler,kapusta, ogórki,cebula, kalafior, pietruszka, buraki,ziemniaki chociaż coraz częściej przekonujemy się do brokułów, cukinii, różnych typów sałat, bakłażanów. W ostatnim czasie obserwuje się tendencję do rezygnacji z ciężkostrawnych potraw.