{W czasie wytwarzania żywności konieczne jest zagwarantowanie odpowiednich standardów związanych z bezpieczeństwem. Niezwykle ważne jest miedzy innymi to, żeby nic niechcianego nie znalazło się we wnętrzu opakowania. I nie chodzi tu jedynie o zanieczyszczenia jakimiś substancjami, ale o elementy metalowe, jakie także mogą się w żywności znaleźć. Oczywiście nikt specjalnie ich tam nie będzie dawał, ale wystarczy że odłamany zostanie jakiś fragment nakrętki czy śruby, żeby pojawiły się problemy.
Dlatego podczas wytwarzaniu żywności] detekcja metali jest bardzo ważna, i stosowana być powinna zawsze jak to jest wymagane. separacja metalu realizowana jest przeważnie za pomocą dedykowanych separatorów z magnesami. W zależności od rodzaju sprawdzanego materiału magnesy te mogą posiadać zróżnicowaną formę.
Takie urządzenia najlepiej się sprawdzają w przypadku materiałów sypkich, przy silnym polu magnetycznym wszystkie drobinki metalowe przyciągane są do separatora. Niestety separacja metalu za pomocą neodymowych magnesów będzie skuteczna tylko w przypadku metali wykazujących magnetyczne właściwości. Przy miedzi, mosiądzu czy stopów aluminium urządzenia magnetyczne nie będą się sprawdzały, z tego też powodu trzeba użyć innych rozwiązań. W ostatnich latach coraz większą popularność zyskują detektory wykorzystujące promieniowanie rentgena. Pozwalają one na wykrywanie również nieżelaznych metali, a oprócz tego są w stanie wykryć każde najdrobniejsze zanieczyszczenie, bez zakłóceń pochodzących od metalowych podzespołów.
Urządzenia do detekcji posiadają różną czułość, zależnie od tego, gdzie mają być używane. W przypadku branży spożywczej będzie się wymagało, żeby czułość ta była jak największa, gdyż nawet całkiem małe metalowe elementy stanowią duże zagrożenie. Standardem w przypadku urządzeń z magnesami neodymowymi jest wyłapywanie drobin o wymiarze trzydziestu µm, co zapewnia rzeczywiście wysoki poziom bezpieczeństwa. Z magnetycznych separatorów korzystają chętnie zarówno największe koncerny produkujące żywność, jak też mali producenci.