W branży związanej z gastronomią oraz zakładach przetwórstwa spożywczego stosuje się dedykowane urządzenia oddzielające tłuszcz od ścieków. Tego typu rozwiązanie zabezpiecza systemy kanalizacji przed zatykaniem się i problemami z przepływem. Separatory tłuszczu działają w oparciu o różnicę w gęstościach substancji – cząstki tłuszczu są mniej gęste niż woda, przez co unoszą się ku górze i tworzą na powierzchni cieczy warstwę, zostawiając czystą wodę w dolnej części zbiornika.
Zatrzymywany tłuszcz gromadzony jest w oddzielnej komorze, a ścieki pozbawione tłustych zanieczyszczeń mogą bezpiecznie odpływać do układu klimatyzacji. Z upływem czasu we wnętrzu separatora zbiera się coraz większa ilość tłuszczu, co zmniejsza stopniowo jego skuteczność i może ostatecznie doprowadzić do całkowitego zapchania. Osadzający się na ściankach urządzenia tłuszcz twardnieje, stopniowo zmniejszając pojemność użytkową urządzenia, a w konsekwencji także jego wydajność. Regularne czyszczenie separatorów tłuszczu pozwoli uniknąć nieprzyjemnych zapachów, jakie zaczynają się pojawiać, gdy tłuszcz w środku będzie się rozkładał.
Stare pokłady tłuszczu fermentują i mogą też wydzielać nieprzyjemny zapach, który może przedostawać się do pomieszczeń. Dodatkowo nieczyszczony separator stać się może siedliskiem bakterii i innych mikroorganizmów, co stwarza zagrożenie sanitarne i prowadzić może do problemów podczas kontroli inspekcji sanitarnej. Serwis separatorów wykonywany być powinien zgodnie z harmonogramem zalecanym przez producenta, przeważnie co 2-4 tygodnie, w zależności od sposobu użytkowania danego urządzenia.
+Tekst Sponsorowany+